Entre l’equip de professionals amb què compta la cursa Emmona hi ha un grapat de Dietistes – Nutricionistes i una gastrònoma i cuinera de la zona. No és en và que han comptat amb nosaltres per elaborar l’avituallament d’aquesta nova edició. Un avituallament que vol ser més solidari amb tots aquells corredors amb necessitats específiques.

Aquest any la organització ha fet un esforç per adaptar-se al nombrós grup de corredors afectats de celiaquia i sensibilitat al gluten, i també als corredors vegetarians i vegans. Serà una primera experiència, jo diria que fins i tot pionera en aquest àmbit.

Llegeix més: L'avituallament de l'Emmona 2016, pensat per cobrir les diferents necessitats alimentàries

L’alimentació segueix sent el taló d’aquiles de molts esportistes. Per tots aquells que teniu dubtes sobre què és el més adequat ingerir abans d’una competició aquí us ho expliquem.

No existeix un esmorzar perfecte que ens faci millors corredors ni un que haguem d’utilitzar com a excusa per un mal resultat, però cal tenir present que des de la última ingesta que s’ha fet (que segurament va ser el sopar) fins que esmorzes han pogut transcórrer tranquil·lament entre 8-12 hores. Durant aquest temps l’organisme ha anat consumit els dipòsits de glucògen hepàtic, quasi en la seva totalitat, per el que si no fas un esmorzar adequat, quan comencis la cursa, de seguida començaràs a utilitzar el glucògen muscular. A més, si estàs un pèl nerviós per la cursa cal destacar que consumeixes més glucosa, per tant la recomanació més bona que et podem donar és que HAS d’ESMORZAR amb qualitat i la quantitat justa.

Des de l’ADNEEC us volem esmentar els 10 consells essencials recomanables a seguir sobre l’àpat més important del dia abans d’una competició exigent com és l’EMMONA.

Llegeix més: Esmorzar previ a la cursa. 10 consells essencials

Abans de començar, és molt important saber que una bona alimentació per millorar el rendiment comença mesos abans de la cursa. Un cop preparat el pla alimentari en relació als entrenaments, el següent pas és preparar l’alimentació els dies previs a la cursa i finalment preparar l’estratègia alimentària el dia de la cursa com: què menjaré, quan ho menjaré, en quina quantitat…etc.

Avui ens centrarem en quins gels energètics hi ha al mercat que siguin una bona opció en carreres tipo marató, trail o ultratrail. 

Llegeix més: Quins gels puc utilitzar durant una cursa com la marató, trail i ultratail?

Molts de vosaltres ja sabeu quina de les tres carreres fareu: marató, trail o ultra trail, i molts ja us heu inscrit. Cada carrera té els seus entrenaments específics, els seus temps, la seva concentració, el seu grau d'estrès i fins i tot les seves lesions específiques.

Una de les grans limitacions del corredor de trail i ultra trail és la gran càrrega de treball setmanal que condueix a una gran despesa calòrica i a un desgast que posa al sistema defensiu, articulacions, músculs, metabolisme en general al límit. I és per aquest motiu que cal portar una alimentació pautada al detall, no pot faltar res, no pot fallar cap aliment. 

Alguns corredors ens comenten com és possible que corredors de primera línia s'alimentin tan pèssimament. Alguns arriben a estats de desnutrició (no és broma) que posen en perill la seva vida. Jo sempre els recordo que la mala alimentació es paga a terminis i l'últim és el pitjor. Potser no t'afecta en aquest moment, sobretot si tens un component genètic privilegiat (cosa que passa en el top ten dels corredors), però passarà factura més endavant. 
El dany cel·lular quan un es nodreix malament està present. Podria trobar molts exemples de lesions cardíaques, articulars, musculars en corredors amb una alimentació de tipus casual: arribo a casa després del meu entrenament, obro la nevera i menjo el que vull.

Llegeix més: Alimentació per al corredor de la Ultra Trail a tres mesos de la Emmona. Què no pot faltar?

foto: Gemma Serra

La Gran Ultra són 172 km amb 24120 m de desnivell acumulat, algú es pensa que la hidratació no serà important? Inimaginable fer una cursa sense una bona base hídrica i sense comptar amb begudes energètiques i hidroelectrolítiques. En aquest breu post miraré d’explicar-vos les principals premisses i indicacions per a fer un bon ús de la hidratació i de les begudes amb sals i les energètiques.

L’aigua forma part en un 65% del cos humà adult i (en general) es distribueix en dos compartiments fonamentals: 60% intracel·lular i 40% extracel·lular. Totes les funcions són importants i no em posaré a relatar-les però n’avanço la que més rellevància té: regula la temperatura corporal, amb gran capacitat d’absorbir calor, evitant canvis sobtats de temperatura. En les curses la regulació de la temperatura corporal serà de vital importància.

Llegeix més: Hidratació, begudes hidroelectrolítiques, de reposició i comprimits de sals en carreres de llarga...

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information